The Relationship between Th1/Th2 Balance and 1α, 25-Dihydroxyvitamin D3 in Patients with Allergic Rhinitis
PDF
Cite
Share
Request
Original Investigation
P: 139-143
December 2015

The Relationship between Th1/Th2 Balance and 1α, 25-Dihydroxyvitamin D3 in Patients with Allergic Rhinitis

Turk Arch Otorhinolaryngol 2015;53(4):139-143
1. Department of Otorhinoloryngolojy, Fırat Universty School of Medicine, Elazığ, Turkey
2. Department of Biochemistry, Fırat Universty School of Medicine, Elazığ, Turkey
No information available.
No information available
Received Date: 19.10.2015
Accepted Date: 09.01.2016
PDF
Cite
Share
Request

ABSTRACT

Objective:

With regard to the correlation between T helper1/T helper2 (Th1/Th2) cell balance and 1α,25-dihydroxyvitamin D3, active metabolite of vitamin D, we studied Th1/Th2 cell balance by measuring levels of the cytokines interleukin (IL)-4, IL-10 and interferon- gamma (IFN-γ), which are important for immune response of patients with allergic rhinitis.

Methods:

Thirty adult patients diagnosed with allergic rhinitis (study group) and 40 healthy volunteers (control group) are examined in the research. IFN-γ, IL-4, IL-10, and total immunoglobulin E (IgE) levels from serum samples and vitamin D3 levels from plasma were determined in all patients.

Results:

In IgE, IL-4, IL-10, IFN-γ, and 1α,25-dihydroxyvitamin D3 levels (p<0.05), a statistically noticeable difference was observed between the study and control group. The 1α,25-dihydroxyvitamin D3 levels in both groups were compared and a statistically significant difference between the 1α,25-dihydroxyvitamin D3 levels in the study group and that in the control group (p<0.05) was observed. There was a positive correlation between IFN-γ and vitamin D levels (p<0.05) in the study group, whereas IgE, IL-4, and IL-10 levels showed a negative correlation with vitamin D3 levels (p<0.05).

Conclusion:

In our study, 1α,25-dihydroxyvitamin D3 levels were associated with Th1/Th2 balance in allergic rhinitis, and a remarkable correlation was observed among vitamin D deficiency and allergy. These findings show that 1α,25-dihydroxyvitamin D3 may have a remarkable role in the severity and control of allergic disorders. In addition, further investigations are required to confirm how vitamin D should be used in allergic diseases. Furthermore, to reveal the exact mechanism of vitamin D on allergic diseases, further studies are required.

ÖZET

Amaç:

Bu çalışmada alerjik riniti olan hastalarda immun yanıtta rol oynayan İnterlökin-4 (IL-4), İnterlökin-10 (IL-10) ve İnterferon-gamma (IFN-γ) sitokinlerinin düzeylerini belirleyerek T helper 1/T helper 2 (Th1/Th2) hücre dengesininin araştırılması ve bu denge ile D vitamininin aktif metaboliti olan 1α,25-dihidroksivitamin D3 arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı.

Yöntemler:

Çalışma alerjik riniti olan 30 erişkin hasta (çalışma grubu) ve 40 sağlıklı gönüllü (kontrol grubu) üzerinde yapıldı. Bütün hastaların ve kontrol grubunun serum örneklerinde IFN-γ, IL-4, IL-10 ve total İmmünglobulin E (IgE) seviyeleri, plazma örneklerinde ise D vitamini düzeyleri ölçüldü.

Bulgular:

Çalışma ve kontrol grubu kıyaslandığında; IgE, IL-4, IL-10, IFN-γ ve D vitamini değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edildi (p<0.05). Her iki grup vitamin D değerleri açısından kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı (p<0.05). Grup I’de; IgE, IL-4, IL-10 değerleri ile D vitamini değerleri arasında negatif yönde; IFN-γ değerleri ile D vitamini değerleri arasında pozitif yönde korelasyon saptandı (p<0.05).

Sonuç:

Çalışmamızda D vitamininin alerjik rinitli hastalarda Th1/Th2 dengesini etkilediğini ve D vitamini eksikliği ile alerji arasında anlamlı bir ilişki olduğunu saptadık. Bu bulgular alerjik hastalıkların patogenezinde, şiddetinde ve kontrolünde D vitamininin önemli rol oynayabileceğini desteklemektedir. Gelecek çalışmalarda D vitamininin gelişimin hangi basamaklarında, ne kadar dozda ve ne kadar süre verileceği açıklığa kavuşturulmalıdır. Ayrıca D vitamininin alerjik hastalıklar üzerindeki etki mekanizmasını tam olarak ortaya koymak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Keywords: Rhinitis, allergic, cholecalciferol, Th1 cells, Th2 cells, interleukin-4, interleukin-10, interferon-gamma

References

2024 ©️ Galenos Publishing House