Determination of frequency of Helicobacter pylori in the patients who underwent tonsillectomy with the indication of chronic tonsillitis
PDF
Cite
Share
Request
Research Article
P: 80-85
June 2008

Determination of frequency of Helicobacter pylori in the patients who underwent tonsillectomy with the indication of chronic tonsillitis

Turk Arch Otorhinolaryngol 2008;46(2):80-85
1. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. KBB Kliniği, İstanbul
2. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Kliniği, İstanbul
No information available.
No information available
Received Date: 17.10.2006
Accepted Date: 30.05.2008
PDF
Cite
Share
Request

ABSTRACT

Objectives:

To determine the effect of tonsillectomy in the gastric H. pylori eradication treatment.

Methods:

This study was conducted on 46 patients, 32 (69.6%) male and 14(30.4%) female, undergoing tonsillectomy with the indication of chronic tonsillitis. Gastroscopy was performed preoperatively. After pathologic sampling of gastric endoscopic biopsy materials and CLO test patients were divided into two groups. H. pylori positive patients were included in group A, negative patients were included in group B. Demographic properties like age and sex were compared between two patient groups.

Results:

Patients ages were varied 14-58 years old, the mean age was 28.85 ± 9.65. Group A had 14(30.4%) patients, group B had 32(69.6%) patients. No statistical difference was found between the groups according to ages and sex.

Conclusion:

Gastric H. pylori positivity of patients who underwent tonsillectomy with the indication of chronic tonsillitis was found similar to the asymptomatic control group with the same social, economic and traditional life style.

ÖZET

Amaç:

Kronik tonsillit sebebiyle tonsillektomi endikasyonu konulmuş hastalarda, gastrik H. pylori sıklığını araştırmak.

Yöntem:

Bu çalışma 32'si erkek (%69.6), 14'ü kadın (% 30.4), kronik tonsillit tanısı ile tonsillektomi ameliyatı endikasyonu konulan, toplam 46 gönüllü hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalara ameliyat öncesinde gastrik endoskopi uygulandı. Gastrik biyopsi materyallerinde yapılan patolojik inceleme ve Camp-ylobacter like organism (CLO) test (Trimed Inc, Osborne park, Western Australia) sonucunda H. pylori tespit edilmeyen hastalar "Grup A", tespit edilen hastalar ise "Grup B" olarak adlandırıldı. Her iki hasta grubu arasında yaş ve cinsiyet gibi demografik veriler karşılaştırıldı.

Bulgular:

Olguların yaşları 14 ile 58 arasında değişmekte olup; ortalama yaş 28.85±9.65'dir. "Grup A" da 14 hasta (% 30.4); "Grup B" de 32 hasta (%69.6) bulunmaktadır. Grup A ve Grup B'de bulunan olguların yaş ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Grup A ve Grup B'de bulunan olguların cinsiyet dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05).

Sonuç:

Kronik tonsillit tanısı ile tonsillektomi operasyonu endikasyonu konulan hastalara yapılan gastrik endoskopi sonrasında elde edilen gastrik H. pylori rastlanma oranları, benzer sosyoekonomik koşullara ve geleneksel yaşam tarzlarına sahip, asemptomatik kişilerde tespit edilen H. pylori görülme oranları ile benzer bulunmuştur.

Keywords: Chronic tonsillitis, H. pylori, CLO test.

References

2024 ©️ Galenos Publishing House