ABSTRACT
Sonuç:
Bölgeye olan yakınlıktan kazanılan klinik deneyime dayanarak, MFF cerrahilerinin KBB cerrahlarının cerrahi dağarcığında bulunması gerektiğini düşünmekteyiz.
Bulgular:
Ocak 2013 ve Mart 2015 arasında toplam 35 hasta MFF nedeniyle cerrahi olarak tedavi edildi. Bu 35 hastanın 28’i (%80) erkek, yedisi (%20) bayan idi. Trafik kazaları (%40), MFF’lerin en sık nedeni idi. Mandibula (%49.1) en sık görülen fraktür bölgesi idi, zigomatik kırıklar (%31.6) mandibulayı takip ediyordu. Cerrahi tedavi kapalı redüksiyon (%17.5) ya da açık redüksiyon ve miniplak ile internal fiksasyon (%82.5) yoluyla yapıldı. Toplamda görülen beş komplikasyonu malunion (n=2), enfeksiyon nedeniyle fiksasyon plağının çıkarılması (n=2) ve kalıcı infraorbital sinir hasarı (n=1) oluşturmakta idi.
Yöntemler:
Ocak 2013 ile Mart 2015 tarihleri arasında, MFF nedeniyle Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nde maksillofasiyal cerrahi geçiren hastaların yaş, cinsiyet, kırık tipi ve yerleşimi, tedavi yaklaşımı ve ameliyat sonrası komplikasyonları ile ilgili bilgileri medikal kayıtlardan toplanarak incelendi.
Amaç:
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nde maksillofasiyal fraktür (MFF) nedeniyle cerrahi olarak tedavi edilen hastaların klinik ve cerrahi bilgilerinin değerlendirilmesi ve aynı zamanda elde edilen sonuçların Türkiye de dahil olmak üzere ilgili literatür ile karşılaştırılması ve yorumlanması.
ÖZET
Conclusion:
Based on the experience from the close proximity of the area, we think that surgeries for MFFs should be in the surgical repertoire of ENT surgeons.
Results:
A total of 35 patients were surgically treated because of MFF between January 2013 and March 2015. Of the 35 patients, 28 (80%) were male, whereas seven (20%) were female. Traffic accidents (40%) were the most frequent cause of MFFs. Mandibular fractures (49.1%) were the most common fractures, followed by zygomatic fractures (31.6%). Surgical management of MFFs was performed via closed reduction (17.5%) and/ or open reduction with internal fixation by miniplates (82.5%). A total of five complications were observed in the present study: malunion (n=2), removal of fixation plate because of infection (n=2), and permanent infraorbital nerve injury (n=1).
Methods:
Data concerning the age, gender, etiology, type and site of injury, treatment modality, and postoperative complications were collected and analyzed from medical records of patients who underwent maxillofacial surgery for MFF at the Department of ENT and Head Neck Surgery in the Kayseri Training and Research Hospital between January 2013 and March 2015.
Objective:
To retrospectively evaluate the clinical and surgical data of patients with maxillofacial fracture (MFF) who were surgically treated at the Department of ENT and Head Neck Surgery in the Kayseri Training and Research Hospital and to compare and discuss the results with relevant literature, including that from Turkey.