ABSTRACT
Objectives:
To evaluate the decongestive effects of topical imidazoline derivatives and oral pseudoephedrine in healthy subjects and to compare their decongestive potentials by using acoustic rhinometry (AR).
Materials and Methods:
Seven groups each containing 13 cases were included in this study. Each group was tested with one of the 7 test medications [5 different imidazoline derivatives (oxymetazoline 0.05%, indanazoline 1.18 mg/ml, xylometazoline 0.1%, tetrahydrozoline 0.1%, naphazoline 0.5 mg/ml), oral pseudoephedrine (60 mg) and physiologic saline]. AR measurements were conducted just before and 20, 40, 240 and 480 minutes after the administration of test medication [investigation time (IT) 0-4]. Measured total nasal volumes (tVOL) at each IT were compared with each other to evaluate the decongestive effect of each medication and to compare their decongestive potentials.
Results:
Oral pseudoephedrine showed a decongestive effect only at IT3. All imidazoline derivatives showed significant nasal decongestion at IT1 and IT2. These decongestive effects have continued at IT3 for all imidazoline derivatives except indanazoline. No test medication showed nasal decongestion at IT4. Comparison of decongestive effects of medications with physiologic saline showed that a single dose oral pseudoephedrine has no superior decongestive effect than physiologic saline. The most potent decongestive effect was achieved with tetrahydrozoline.
Conclusion:
As far as AR evaluations are concerned, one single dose of oral pseudoephedrine has no decongestive effect on healthy nasal mucosa. Tetrahydrozoline was found to be most potent nasal decongestant.
ÖZET
Amaç:
Topikal imidazolin türevleri ve oral psödoefedrinin nazal mukoza üzerindeki dekonjestan etkilerini sağlıklı kişilerde akustik rinometri (AR) ile objektif olarak değerlendirmek ve bu ilaçların etkinliklerini karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem:
On üç kişiden oluşan 7 farklı olgu grubunun her birine, 5 farklı imidazolin türevi (oksimetazolin %0.05, in-danazolin 1.18 mg/ml, ksilometazolin %0.1, tetrahidrozolin %0.1 ve nafazolin 0.5 mg/ml), oral psödoefedrin (60 mg) ve plasebo olarak serum fizyolojik (SF) uygulandı. Test ilaçları uygulanmadan hemen önce ve uygulandıktan 20, 40, 240 ve 480 dakika sonra AR ölçümleri yapıldı [araştırma zamanı (AZ) 0-4]. Akustik rinometri ile elde edilen total nazal volüm (tVOL) değerleri her bir ilacın farklı zamanlardaki etkinliğini ve ilaçların birbirlerine göre etkinliklerini değerlendirmek için karşılaştırıldı.
Bulgular:
Her ilacın farklı zamanlardaki dekonjestan etkisi başlangıç ölçümü ile karşılaştırıldığında; oral psödoefedrinin sadece AZ3'te dekonjestan etki sağladığı görüldü. Tüm imidazolin türevlerinin AZ1 ve 2'de dekonjestan etki gösterdikleri, indana-zolin dışındaki imidazolin türevleri için bu etkinin AZ3'te de devam ettiği, fakat AZ4'te hiçbir ilacın dekonjestan etkisinin kalmadığı görüldü. ilaçlar birbirleri ve SF ile karşılaştırıldığında AR ile ölçümlerde tek doz oral psödoefedrinin SF'den farklı bir de-konjesyon sağlamadığı görüldü. En güçlü dekonjestif etkiyi tet-rahidrozolinin sağladığı tespit edildi.
Sonuç:
Oral psödoefedrinin sağlıklı nazal mukoza üzerine dekonjestif etkisi tespit edilememiştir. imidazolin türevleri içerisinde en uzun ve en güçlü dekonjestif etkiyi tetrahidrozolin göstermektedir.