Original Investigation

The Importance and Place of Adenotonsillectomy in Syndromic Children

10.5152/tao.2015.1348

  • Erdinç Aydın
  • Seda Türkoğlu Babakurban

Received Date: 10.11.2015 Accepted Date: 05.01.2016 Turk Arch Otorhinolaryngol 2015;53(4):163-167

Objective:

Upper airway obstruction and sleeping disorders are important issues in syndromic children, including mouth, lower-upper jaw, or all facial abnormalities. Tonsillectomy and/or adenoidectomy is required because of systemic problems and upper airway obstruction that increase the existing systemic problems, except those anomalies. However, tonsillectomy and/or adenoidectomy are mostly avoided because of the tendency to cause both intubation/ perioperative systemic problems and respiratory complications in the postoperative period and in delays in the oral intake. However, these surgeries are sometimes required. In this context, we present our experience related with performing tonsillectomy and/or adenoidectomy in syndromic children admitted to our hospital.

Methods:

We retrospectively examined the data on tonsillectomy and/or adenoidectomy performed in syndromic patients in our clinic between 2001 and 2011.

Results:

We did not observe any postoperative complications in adenoidectomy and/or tonsillectomy performed by the same surgeon in 14 syndromic cases.

Conclusion:

It should be noted that respiratory problems may arise from many different anatomical regions in syndromic patients. Therefore, surgery should be performed taking into consideration all of these factors in these patients. These patients must be hospitalized in the postoperative period.

ÖZET

Amaç:

Ağız, alt-üst çene veya tüm yüz anomalilerini içeren sendromları olan çocuklarda üst hava yolu obstrüksiyonu ve uykuda solunum bozuklukları önemli bir sorun oluşturmaktadır. Sendromik çocukların bu anomalileri dışında da birçok sistemik problemi olması ve üst hava yolundaki obstrüksiyonun da katkısıyla var olan sistemik problemlerinde de artış görülmesi nedeniyle tonsillektomi ve/veya adenoidektomi ameliyatları gerekli olmaktadır. Ancak gerek entübasyon ve perioperatif sistemik problemlere yatkınlık gerekse postoperatif dönemde oluşabilecek respiratuar komplikasyonlara yatkın olmaları ve oral alımda gecikme gibi problemler nedeniyle bu hasta grubunda tonsillektomi ve/veya adenoidektomi ameliyatlarından çoğunlukla kaçınılmaktadır. Ancak bu ameliyatları yapmak bazen gereklilik göstermektedir. Bu çerçevede hastanemize başvuran, tonsillektomi ve/veya adenoidektomi yapılan sendromik çocuklarla ilgili deneyimlerimizi sunduk.

Yöntemler:

2001-2011 yılları arasında kliniğimizde tonsillektomi ve/veya adenoidektomi yapılan sendromik hastalarla ilgili verileri geriye dönük olarak inceledik.

Bulgular:

Aynı cerrah tarafından adenoidektomi ve/veya tonsillektomi ameliyatı yapılan 14 olguda postoperatif herhangi bir komplikasyon izlemedik.

Sonuç:

Sendromik hastalarda solunum problemlerinin birçok farklı anatomik bölgeden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır ve bu hastalarda cerrahi girişim bu bölgelerinin tamamı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Bu hastalar postperatif dönemde hastanede yatırılarak izlenmelidir.

TR PDF

Keywords: Adenoidectomy, tonsillectomy, syndromic disease, complication