Original Investigation

The Impact of Septal Deviation on Intranasal Schirmer Test Values

10.5152/tao.2018.3416

  • Özlem Önerci Çelebi
  • Ela Araz Server
  • Özgür Yiğit
  • Muhammet Yıldız
  • Ecem Sevim Longur

Received Date: 28.03.2018 Accepted Date: 28.04.2018 Turk Arch Otorhinolaryngol 2018;56(3):145-148

Objective:

Intranasal Schirmer test serves as an objective measurement for evaluation of nasal secretion and humidity. This study aimed to evaluate the effect of septal deviation on nasal secretion and humidity by measuring the intranasal Schirmer test values in patients who had septal deviation and compare it to the values of our healthy volunteers.

Methods:

The study included 52 patients with nasal septum deviation and 52 volunteers without any rhinologic complaints or deviated nasal septum. Intranasal Schirmer test was performed to all patients and volunteers for both nasal cavities.

Results:

The intranasal Schirmer test values of the convex (deviated) side were lower than that of the concave (non-deviated) side (20.71 and 23.35 respectively); although this difference was not statistically significant (p=0.054,). After excluding the four patients with equal Schirmer test results on both sides, 70% (34/48) of our patients had lower intranasal Schirmer test values on the deviated side. There was no statistically significant difference between the Schirmer test values of the patients with septal deviation and the volunteers without septal deviation (p>0.05).

Conclusion:

The Schirmer test values of the deviated sides were less than the values of the contralateral side in majority of our patients. This finding supports the negative effect of nasal septum deviation on nasal humidification, although the difference did not reach statistical significance.

ÖZET

Amaç:

İntranazal Schirmer testi, nazal sekresyon ve nemlendirmenin değerlendirilmesinde kullanılan objektif bir testtir. Çalşmamızın amacı, septum deviasyonunun nazal sekresyon ve nemlilik üzerine etkisinin intranazal Schirmer testi kullanılarak değerlendirilmesi ve bu değerlerin septum deviasyonu olmayan sağlıklı gönüllülerin Schirmer değerleriyle karşılaştırılmasıdır.

Yöntemler:

Çalışmaya septum deviasyonu olan 52 hasta ve septum deviasyonu veya rinolojik şikayeti olmayan 52 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm hasta ve gönüllülere intranazal Schirmer testi her iki nazal kaviteye uygulandı.

Bulgular:

Konveks (deviye) taraftaki Schirmer test değerleri konkav (deviye olmayan) tarafa kıyasla daha düşüktü (sırasıyla 20.71 ve 23.35), ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.054). Her iki tarafta Schirmer testi değerleri eşit olan dört hasta çıkartıldığında, hastaların %70 inde (34/48) deviye tarafta düşük Schirmer test değerleri olduğu gözlendi. Septum deviasyonu olan hastalar ile kontrol grubu arasında Schirmer testi sonuçları arasında istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0.05).

Sonuç:

Hastaların çoğunda septum deviasyonu olan taraftaki intranazal Schirmer test değerleri, hastaların büyük çoğunluğunda deviye olmayan tarafın değerlerine göre daha düşük idi. Bu veriler, septum deviasyonunun nazal sekresyon ve nemlendirme üzerindeki negatif etkisini desteklemektedir; ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

TR PDF

Keywords: Intranasal Schirmer test, nasal septum, nasal secretion, measurement