Original Investigation

The Impact of Pressure Dressing on Post-Thyroidectomy Hypocalcemia: Prospective Randomized Controlled Clinical Study

10.5152/tao.2014.547

  • Salih Aydın
  • Ümit Taşkın
  • Hasan Emre Koçak
  • Kadir Özdamar
  • Tülin Şentürk
  • Bilgehan Güntekin
  • Mehmet Faruk Oktay

Received Date: 24.03.2014 Accepted Date: 28.04.2014 Turk Arch Otorhinolaryngol 2014;52(2):57-60

Objective:

The aim of the study was to evaluate the efficacy of pressure dressing on complications after total thyroidectomy and its correlation with serum calcium levels.

Methods:

The study involved 112 patients who underwent total thyroidectomy. Patients were randomized into two groups-with and without pressure dressing-and followed prospectively. The calcium levels were measured at 6, 24, and 48 hours postoperatively, respectively. Hypocalcemia was diagnosed when patients were symptomatic or calcium level was below 8.0 mg/dL. Dressing and drain were removed at the 48th hour of postoperatively.

Results:

No statistically significant difference was found between the two groups in terms of age; gender; thyroid gland weight; calcium concentrations at the 6th, 24th, and 48th hours; total drain liquid; and hypocalcemia rates. Postoperative hematoma developed in 7.1% of the cases and was statistically higher in the without-dressing group compared to with-dressing group. Thyroid gland weight was correlated positively with total drain liquid. There was no correlation between thyroid gland weight and total drain liquid level and 6th-, 24th-, and 48th-hour calcium levels.

Conclusion:

Pressure dressing after total thyroidectomy significantly reduces postoperative hematoma. Postoperative serum calcium levels were slightly higher in the pressure dressing group but not statistically significant.

ÖZET

Amaç:

Çalışmanın amacı total tiroidektomi sonrası baskılı pansumanın komplikasyonlara etkisini ve baskılı pansumanın serum kalsiyum seviyeleri ile olan ilişkisini incelemektir.

Yöntemler:

Total tiroidektomi yapılan 112 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak baskılı pansuman yapılan ve yapılmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Postoperatif dönemde 6-24 ve 48. saatlerde kalsiyum seviyeleri ölçüldü. Postoperatif dönemde semptomatik olanlar ve serum kalsiyum seviyeleri 8.0 mg/ dL’nin altına düşenler hipokalsemi olarak kabul edildi. Postoperatif 48. saatte direnler çekildi ve baskılı pansuman kaldırıldı.

Bulgular:

Her iki grupta yaş, cinsiyet, tiroid gland ağırlığı, 6-24-48. saat kalsiyum seviyeleri, total direnden gelen sıvı miktarı, hipokalsemi oranları arasında istatistiksel olarak fark yoktu (p>0.05). Hastaların %7.1’inde postoperatif hematom gelişti. Baskılı pansuman grubu ile karşılaştırıldığında baskısız pansuman grubunda istatiksel olarak daha fazla postoperatif hematom geliştiği görüldü (p<0.05). Tiroid gland ağırlığı ile direnden gelen sıvı miktarı arasında pozitif korelasyon vardı (p<0.05). Tiroid gland ağırlığı ve direnden gelen sıvı miktarı ile 6-24-48. saat kalsiyum seviyeleri arasında korelasyon yoktu (p>0.05).

Sonuç:

Total tiroidektomi sonrası baskılı pansuman yapılması postoperatif hematom riskini belirgin azaltmaktadır. Postoperatif kalsiyum seviyeleri istatiksel olarak anlamlı olmasa bile baskılı pansuman grubunda daha yüksek bulunmuştur.

TR PDF

Keywords: Total thyroidectomy, hypocalcemia, pressure dressing, complication