Research Article

The evaluation of efficacy in radiofrequency ablation to the inferior turbinate hypertrophy with rhinomanometry

10.2399/tao.08.026

  • Şenol Civelek
  • Bülent Koç
  • Müge Özçelik
  • Can Şinasi Kalkavan
  • Suat Turgut

Received Date: 11.08.2008 Accepted Date: 12.02.2009 Turk Arch Otorhinolaryngol 2009;47(3):111-116

Objectives:

To determine efficacy of the minimally invasive technique of radiofrequency ablation applied to the inferior concha in cases of inferior concha hypertrophy refractory to medical treatment.

Methods:

40 patients that applied to our clinic with complaints of nasal obstruction later determined to have isolated inferior concha hypertrophy were included in the study. Patients’ age ranged from 19 to 55, with the mean being 26.2. Patients were treated with bipolar radiofrequency inferior concha ablation under local anesthesia. Patients undertook anterior rhinomanometry tests prior to surgery and again 6 weeks postoperative to achieve objective measurement. Patients were also analyzed using a visual analog scale (VAS) before and 6 weeks after surgery. All data was statistically analyzed and the data was used to assess the effect of radiofrequency application to the inferior concha.

Results:

Total resistance of both nasal cavities was measured preoperatively and 6 weeks after surgery combined with a VAS performed at the same times after radiofrequency ablation in patients with nasal obstruction created by isolated inferior choncha hypertrophy. Results were statistically significant in the fact that radiofrequency ablation was an effective method of treatment.

Conclusion:

The fact that application of radiofrequency ablation to a patient with nasal obstruction due to a hypertrophic inferior concha is a simple procedure and also has a minimally invasive status has led to its increased use in this problem. In this study both objective and subjective data was obtained to assess efficacy. Both showed that this procedure is a safe and effective method of treatment.

ÖZET

Amaç:

Medikal tedaviye dirençli alt konka hipertrofisinin cerrahi tedavisinde kullanılan, kolay ve minimal invaziv bir yöntem olan alt konkaya bipolar radyofrekans uygulanmasının etkinliğinin objektif ve sübjektif ölçümlerle değerlendirilmesi.

Yöntem:

Kliniğimize izole alt konka hipertrofisine bağlı kronik nazal obstrüksiyon yakınması ile başvuran toplam 40 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastalarin yaş aralığı 19 ile 55 arasında olmakla birlikte ortalama 26.2 idi. Hastalara lokal anestezi altında alt konkaya bipolar radyofrekans ile cerrahi ablasyon uygulaması yapıldı. Objektif değerlendirme amacıyla uygulama öncesi ve postoperatif 6. haftada anterior rinomanometri uygulandı. Hastalar ayrıca preoperatif ve postoperatif olarak vi-züel analog skala ile semptomlarındaki düzelme açısından değerlendirildi. Her iki nazal kavitedeki dirençler ve vizüel analog skala değerleri saptanarak istatiksel olarak yorumlandı. Elde edilen verilerle alt konkanın radyofrekans ile cerrahi işleminin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.

Bulgular:

izole alt konka hipertrofisine bağlı nazal obstrüksiyo-nun tedavisi amacıyla radyofrekans uygulanan hastalarda her iki nazal kavitenin toplam dirençlerinin preoperatif ve postope-ratif 6. haftadaki ölçüm değerleri ve vizüel analog skala ortalamaları istatiksel olarak değerlendirildi. Elde edilen değerler radyofrekans uygulanmasının etkinliği açısından anlamlı bulundu.

Sonuç:

Uygulama kolaylığı ve minimal invaziv özelliği nedeniyle alt konka hipertrofisine bağlı nazal obstrüksiyonun azaltılması amacıyla günümüzde giderek artan sıklıkla tercih edilen bir yöntem olan alt konkaya radyofrekans uygulamasının değerlendirilmesine yönelik bu çalışmada hem objektif hem de sübjektif değerlendirmeler neticesinde bu uygulamanın güvenilir ve etkin bir yöntem olduğu neticesindeyiz.

Keywords: Inferior turbinate hipertrpohy, radiofrequency ablation.