Research Article

The effect of radiofrequency on nasal mucociliary functions

10.2399/tao.08.028

  • Murat Sarı
  • Nevruz Özdemir
  • Zahide Mine Yazıcı
  • Serdar Baylançiçek
  • Özgül Gergin
  • Selçuk İnanlı

Received Date: 15.09.2008 Accepted Date: 28.08.2009 Turk Arch Otorhinolaryngol 2009;47(4):161-164

Objectives:

We aimed to evaluate the effect of radiofrequency energy on mucociliary transport applied to inferior turbinate hypertrophy that occurred by compensation due to septal deviation.

Methods:

Fourteen patients were selected (8 female, 6 male; age range 19-56 years) who underwent septoplasty for septal deviation and radiofrequency treatment for compensatory inferior turbinate hypertrophy between January 2005 and October 2005. Postoperative 3 months mucociliary transport function was evaluated by saccharine transit time test.

Results:

Saccharine transit time results were not statistically different between groups (p>0.05).

Conclusion:

Radiofrequency treatment should be considered one of the succesful methods for reduction of inferior turbinate.

ÖZET

Amaç:

Bu çalışmada septal deviasyona sekonder kompansatu-ar alt konka hipertrofisi olan hastalarda radyofrekans uygulamasının mukosiliyer aktivite üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:

Ocak 2005 ile Ekim 2005 tarihleri arasında kliniğimizde septal deviasyon nedeniyle septoplasti uygulanan ve aynı zamanda deviasyonun karşı tarafındaki kompansatuar alt konka hipertrofisine radyofrekans uygulanan hastalardan yaşları 19 ile 56 arasında değişen 14 (8 kadın, 6 erkek) hasta seçildi. Postope-ratif 3. ayda retrospektif olarak sakkarin geçiş zamanı metodu kullanılarak mukosiliyer transport fonksiyonu değerlendirildi.

Bulgular:

Radyofrekansın uygulandığı tarafla, uygulanmayan tarafın sakkarin geçiş zamanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).

Sonuç:

Alt konka hipertrofisinin küçültülmesinde kolay uygulanabilir bir yöntem olan radyofrekansın, mukosiliyer aktiviteyi etkilememesi sebebiyle tercih edilebilecek yöntemler arasında olduğu düşünüldü.

Keywords: Mucociliary activity, radyofrequency, saccharin test.