Research Article

Smoking Habits in Sudden Hearing Loss

  • Ender İnci
  • Ender Güçlü
  • Ferhat Erişir
  • Aydın Mamak
  • Tahir Altuğ

Received Date: Accepted Date: 11.11.2002 Turk Arch Otorhinolaryngol 2002;40(4):269-272

The most widely accepted theory about the etiology of sudden hearing loss is disturbance of cochlear perfusion. Because of its well-known effects on circulation, smoking could be a risk factor for sudden hearing loss, in the etiology of which disturbance of perfusion has an important role. 66 patients that received hyperbaric oxygen treatment in a private center from 1998 to 2001 in addition to medical treatment (systemic steroids and hemodilution) for sudden hearing loss, were questioned about their age, sex and smoking habits. Patients who never smoked and former smokers were taken to the group of "non-smokers" and the ones who still smoke to "active smokers" group. Age, sex and smoking rates of the men and women from our study group were compared statistically to the values from the Turkish population and smoking habits were investigated as a risk factor for sudden hearing loss.

27 (40.9%) of patients were female, and 39 (59.1%) were male. 9 (33.3%) of females and 22 (56.4%) of males had a positive history of smoking. The total number of smokers was 31 (46.9%) and female/male ratio among smokers was found as 9/22 (29% / 71%). There was no statistically significant difference of age and sex distribution between our group and the Turkish population (p>0.05). There was no significant difference between smoking rates of the males of our group (56.4%) and the males of the Turkish population (60%) (p>0.05). The difference was again not significant between smoking rate of females of our group (33.3%) and that of the Turkish population (20%) (p>0.05). In regard of these findings we concluded that smoking doesn’t constitute a risk factor for sudden hearing loss.

ÖZET

Günümüzde ani işitme kaybı etyolojisinde en kabul gören görüş koklea perfüzyonunun bozulmasıdır. Sigaranın dolaşım sistemi üzerine olan etkileri bilindiğinden, etyolojisinde dolaşım bozukluğunun önemli bir rol oynadığı savunulan ani işitme kaybında, sigara alışkanlığının da bir risk faktörü olabileceği fikrinden yola çıkıldı. 1998-2001 yılları arasında, özel bir hiperbarik oksijen tedavi merkezinde ani işitme kaybı tanısıyla medikal tedavi (steroid + hemodilüsyon vs.) ile beraber hiperbarik oksijen tedavisi gören 66 hasta yaş, cinsiyet ve sigara alışkanlıkları açısından sorgulandı. Hastalardan, hiç sigara kullanmayanlar ve eski içiciler "sigara içmeyenler" grubuna alınırken, aktif sigara kullananlar "halen içiciler" grubuna dahil edildi. Türk Toplu-mu'ndaki ve hasta grubumuzdaki erkek ve bayanların, yaş, cinsiyet dağılımı ile sigara içme oranları istatistiksel olarak karşılaştırılarak ani işitme kaybında risk faktörü olarak sigara içme alışkanlığı araştırıldı.

Hastaların 27'si (%40.9) bayan, 39'u (%59.1) erkek idi. Bayanlardan 9'unun (%33.3) ve erkeklerden 22'sinin (%56.4) pozitif sigara içme anamnezi mevcut idi. Toplam sigara içenlerin sayısı 31 (%46.9), sigara içenler arasında da kadın erkek oranı 9/22 (%29 / %71) olarak tespit edildi. Türk Toplumu ile hasta grubumuzun yaş ve cinsiyet dağılımı arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı (p>0.05). Hasta grubumuzdaki erkeklerin sigara içme oranı (%56.4) ile Türk Toplumu'ndaki erkeklerin sigara içme oranları (%60) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Yine grubumuzdaki bayanların sigara içme oranı (%33.3) ile Türk Toplumu'ndaki bayanların sigara içme oranı (%20) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Bu bulgular neticesinde ani işitme kaybında, sigara içme alışkanlığının bir risk faktörü oluşturmadığı sonucuna varıldı.

Keywords: Sudden hearing loss, smoking, risk factor.