Research Article

Prevalence of bruxism in Istanbul primary school children and association with the age groups

10.2399/tao.09.013

  • Sedat Aydın
  • Arif Şanlı
  • Ömer Taşdemir
  • Özlem Çelebi
  • Mustafa Paksoy
  • Mehmet Eken

Received Date: 08.07.2009 Accepted Date: 25.12.2009 Turk Arch Otorhinolaryngol 2010;48(2):67-71

Objectives:

The purpose of this large field study is to investigate the prevalence of an existing association between bruxism according to age groups in primary school children.

Methods:

The study was performed in four primary schools which were chosen randomly in Kartal, Istanbul. The children‘s parents were asked to fill out a questionnaire that included questions concerning the associated symptoms of bruxism. The interrelations between age groups and bruxism items were examined by chi-square tests.

Results:

The study population consisted from 1041 (539 boys and 502 girls) primary school children. The children were divided into three groups as 5-7 years old children in Group I (n= 199), 8-10 years old children in Group II (n=452) and 11-14 years old children in Group III (n=390). Prevalence of bruxism in the study sample was found as 240 (23%). There was no statistically significant association between bruxism and gender. In our large field study, bruxism was observed mostly in Group I and the overall prevalence was estimated as 23%.

Conclusion:

Bruxism is especially seen in children and may lead to serious dental problems if it is left untreated. In our study we found the prevalence of bruxism as 23% at Kartal, Istanbul. As the etiology of bruxism is controversial, further studies are required to clarify the condition.

ÖZET

Amaç:

Bizim bu geniş saha çalışmasındaki amacımız ilkokul çağı çocuklarında bruksizm prevalansını bulmak ve bunun yaş gruplarıyla olan ilişkisini ortaya koymaktır.

Yöntem:

Bu çalışma İstanbul Kartal'da rastgele seçilen 4 ilko-kul'da yapıldı. Çocukların anne ve babalarına bruksizm ile ilgili sorular içeren anket formu doldurtuldu. Bruksizm ve yaş grupları arasındaki ilişki x2 testi ile değerlendirildi.

Bulgular:

Çalışmamız 1041 (539 erkek ve 502 kız) ilkokul çağı çocuğu üzerinde yapıldı. Çocuklar 3 yaş grubuna bölündü, 57 yaşındaki çocuklar Grup I (n=199), 8-10 yaşındaki çocuklar Grup II (n=452) ve 11-14 yaşındaki çocuklar Grup III (n=390) olarak ayrıldı. Çalışmamızda bruksizm prevalansını %23 (240) olarak bulduk. Bruksizm ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulamadık. Yapmış olduğumuz geniş saha çalışmasında bruk-sizmin en fazla görüldüğü grubu Grup I olarak saptadık.

Sonuç:

Bruksizm özellikle çocuk yaş grubunda görülen ve tedavi edilmediği taktirde çok ciddi diş problemlerine yol açabilen bir hastalıktır. Biz çalışmamızda İstanbul Kartal'da bruksizm prevalansını %23 olarak bulduk. Bruksizmin etyolojisi çok tartışmalı olup etyolojik faktörlerin kesin ortaya konması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Keywords: Bruxism, primary school children, prevalence