Review

New Treatment Approaches in Tinnitus: The Place of Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation and Transcranial Direct Current Stimulation

10.5152/tao.2014.533

  • Merve Çebi
  • Cumhur Taş
  • Nevzat Tarhan

Received Date: 26.03.2014 Accepted Date: 07.05.2014 Turk Arch Otorhinolaryngol 2014;52(3):98-105

Tinnitus is described as the perceived sensation of sound in the absence of acoustic stimulation. According to recent studies, it is one of the most common health problems disturbing patients in their daily lives. Although previous studies have focused more on the peripheral features, such as inner ear pathologies, as the possible causes of tinnitus, accumulating evidence suggests that tinnitus is related to neuronal hyperexcitability in the auditory and non-auditory brain areas. Recent neuroscience research has shown that neuromodulation tools, such as repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) and transcranial direct current stimulation (tDCS), have promising effects in the treatment of tinnitus. However, the mechanisms of these observed positive effects are still far from being clear. The aim of this article is to review the pathophysiology of tinnitus and possible pathways of recovery by neuromodulation treatments and to summarize the results of recent randomized, controlled studies using tDCS and rTMS.

ÖZET

Tinnitus, akustik uyarım olmadığı zamanlarda algılanan ses olarak tanımlanır. Son yapılan araştırmalara göre, tinnitus hastalara günlük hayatta rahatsızlık veren en yaygın sağlık problemlerinden birisidir. Geçmiş çalışmalar tinnitusun muhtemel sebebi olarak daha çok kulak hastalıkları gibi periferik özelliklere eğilmiş olsa da, giderek artan kanıtlar tinnitusun işitsel ve işitsel olmayan beyin bölgelerindeki hipereksitabiliteyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Güncel nörobilim çalışmaları, repetetif transkranyal manyetik uyarım (repetetive transcranial magnetic stimulation: rTMS) ve transkranyal direkt akım uyarımı (transcranial direct current stimulation: tDCS) gibi nöromodülasyon yöntemlerinin, tinnitus tedavisinde ümit verici etkileri olduğunu göstermiştir. Fakat, gözlemlenen bu pozitif etkilerin mekanizması halen net olarak açıklanamamaktadır. Bu derlemenin amacı, tinnitus patofizyolojisi ve merkezi sinir sisteminde nöromodülasyon tedavileri için muhtemel yolaklar hakkında bilgi vermek, ve rTMS ile tDCS kullanan güncel randomize kontrollü çalışmaların sonuçlarını özetlemektir.

TR PDF

Keywords: Tinnitus, rTMS, tDCS, neuromodulation