Research Article

Önde baş postürü’nün ses kalitesine olan etkileri ve yeni bir tedavi yöntemi: Vokal postürometre

10.2399/tao.08.ss105

  • İlter Denizoğlu
  • Murat Pehlivan

Received Date: 15.09.2008 Accepted Date: 20.09.2008 Turk Arch Otorhinolaryngol 2008;46(3):236-239

ÖZET

Amaç:

Uygun postür (duruş) vücudun minimal stres ve yüklenme ile denge halinde olmasıdır. Önde baş postürü ise başın yerçekimi doğrusunun önüne geçtiği patolojik bir durumdur. Başın yerçekimi doğrusunun 1 cm kadar önünde taşınması, vücut bir kaldıraç gibi düşünülürse eklemlere yaklaşık 5 kg daha fazla kuvvet uygulanmasına neden olur. Bedensel dengeyi sağlamak ve duruş sırasında en az enerjiyi harcamak için; servikal lordoz, torakal kifoz ve lomber lordoz artırılarak ideal postür bozulur. Sesi oluşturan tüm alt sistemleri (respirasyon, fonas-yon ve rezonans) olumsuz etkileyen önde baş postürü, kalıcı bir iskelet veya kas problemi olmayan sağlıklı kişilerde de sıklıkla görülebilen davranışsal bir bozukluktur.

Yöntem:

Sesiyle ilgili şikayeti olmayan 30 sağlıklı erişkinden uygun postürde ve bir açıölçer yardımıyla baş ve boyun açıları ölçülerek çeşitli derecelerde önde baş postüründe ses kaydı yapılmıştır. Kaydedilen sesler analiz edilerek çeşitli derecelerdeki postür bozukluğunun ses kalitesine olan olumsuz etkileri araştırılmış ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.

Sonuç:

Ses terapilerinde veya şan pedagojisinde postüre bağlı ses değişikliklerinin önlenmesinde yeni bir tedavi yöntemi olarak faydalı olacağı düşünülen vokal postürometre çalışmanın yazarları tarafından geliştirmiş taşınabilir, pil ile çalışan elektronik bir cihazdır. Vokal postürometre, boyun açısını sürekli ölçer ve programlanmış sınırlar aşıldığında sesli, ışıklı veya titreşim uyarıları ile kullanıcısına postürünün bozulduğunu bildirir. Cihaz verdiği uyarıların tarihini ve saatini de hafızasına kaydederek daha sonra davranışa bağlı değişikliklerin izlenmesinde katkıda bulunmaktadır.