Review

Mucosal Effects of Benzalkonium Chloride Used in Nasal Sprays

  • Nesil Keleş

Received Date: Accepted Date: 10.03.2003 Turk Arch Otorhinolaryngol 2003;41(1):31-35

There are several topical nasal aqueous and suspension delivery systems available for pharmacological agents such as vasoconstrictors, ipratropium bromide, cromolyn and glucocorticosteroids. Benzalkonium chloride is a quarternary ammonium antimicrobial agent included in some nasal solutions to prevent growth of bacteria. However, controversy still exists about the effect of benzalkonium chloride (BKC), a preservative in many nasal sprays, on human nasal mucosa.

In this article, recent literature about possible adverse biologic effects of benzalkonium chloride as a nasal spray preservative will be summarized by evaluating its effects on nasal mucociliary transport system.

ÖZET

Vazokonstriktörler, ipratropium bromide, kromolin ve gluko-kortikoidler gibi farmakolojik ajanların kullanımı için çok çeşitli topikal nazal aköz ya da süspansiyon taşıma sistemleri mevcuttur. Benzalkonyum klorid (BKK) bazı nazal solüsyonlarda bakteri üremesini kontrol etmek amacıyla kullanılan antimikrobiyal özellikli bir kuarterner amonyumdur. Ancak, pek çok nazal spreyde koruyucu olarak kullanılan benzalkonyum kloridin nazal mukoza üzerindeki etkileri hakkında halen farklı görüşler bulunmaktadır.

Bu raporda, nazal spreylerde koruyucu olarak kullanılan BKK’nın nazal mukozadaki biyolojik etkileri hakkındaki literatür bilgileri gözden geçirilmiştir.

Keywords: Topical nasal drugs, preservatives, benzalkonium chloride.