Original Investigation

Hearing Thresholds and Serum Apelin Levels in Patients with Vertebrobasilar Insufficiency

10.5152/tao.2014.727

  • Hande Ezerarslan
  • Tuba Çandar
  • Sedat Özdemir
  • Gökçe Kaan Ataç
  • Sinan Kocatürk
  • Selda Demirtaş

Received Date: 21.10.2014 Accepted Date: 16.11.2014 Turk Arch Otorhinolaryngol 2014;52(4):126-130

Objective:

Vertebrobasilar insufficiency (VBI) is a clinical entity that results from the decrease in flow volumes due to hemodynamic changes in the vertebral artery and its branches. Herein, we aimed to investigate the hearing thresholds and serum apelin levels in VBI patients who were admitted to our clinics with vertigo.

Methods:

Patients who were admitted to our clinics with vertigo were included in our study. They underwent bilateral carotid and vertebral artery color Doppler ultrasound investigation to determine VBI. Then, they were grouped into two groups: having VBI or not. Pure tone audiometry tests between 2500-8000 Hertz (Hz) were applied, and plasma levels of apelin, routine biochemistry parameters, and levels of C-reactive protein were studied in these patients.

Results:

Thirty-eight (47% women, mean age 57.6±9.3) patients with VBI and 24 controls (50% women, mean age 57.0±10.1) were included. In patients with VBI, hearing thresholds were higher in the left ear except at the 500 Hz frequency. Serum apelin levels were not statistically different between the 2 groups.

Conclusion:

In this study, several abnormalities in hearing tests were determined in VBI patients. The hypothesis was that basilar artery dysfunction caused by asymmetry of vertebral artery flow volumes in VBI might increase apelin levels, which have functions in angiogenesis, hemostasis, and cardiovascular hemodynamics. However, we could not find a significant difference in apelin levels between the 2 groups. This result was thought to be due to the absence of severe hemodynamic abnormalities and atherosclerosis in the study groups.

ÖZET

Amaç:

Vertebrobaziler yetmezlik (VBY) vertebral arter ve dallarında oluşan hemodinamik değişiklikler sonucunda akım hacminin azalması ile oluşan klinik tablodur. Bu çalışmanın amacı baş dönmesi şikayeti ile başvuran ve VBY saptanan hastaların işitme eşiklerinin ve serum apelin değerlerinin belirlenmesidir.

Yöntemler:

Çalışmaya baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastalar dahil edildi. Bilateral karotis ve vertebral arterlerin renkli Doppler ultrason incelemeleri yapıldı. Hastalar VBY tanısı alan ve almayan olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan kişilere 250-8000 Hertz (Hz) frekanslar arasında saf ses odyometrisi, apelin, rutin biyokimya parametreleri, tam kan sayımı ve C-reaktif protein ölçümleri yapıldı.

Bulgular:

Çalışmaya VBY tespit edilen 38 (%47 kadın; yaş ortalaması: 57.6±9.3) hasta ve VBY tespit edilmeyen 24 (%50 kadın; yaş ortalaması: 57.0±10.1) hasta alındı. VBY olan grupta işitme eşiklerinin sadece sol kulakta 500 Hz frekansı hariç diğer tüm frekanslarda yükseldiği görüldü. Ancak iki grup arasında apelin düzeyleri bakımından istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi.

Sonuç:

Bu çalışmada VBY olan hastalarda işitme testinde saptanan anormallikler belirlenmiştir. Angiogenezis, sıvı hemostazı ve kardiyovasküler hemodinaminin sağlanmasında görev aldığı gösterilen apelin değerinin; VBY’de vertebral arterlerdeki akım volümlerindeki asimetrinin bu baziller arter disfonksiyonu yaratabileceği hipotezinden yola çıkılarak VBY’de yükselebileceği düşünülmüştü. Bununla birlikte her iki grup apelin seviyeleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu durum ise çalışmaya dahil edilen hastalarda ciddi düzeyde hemodinami bozukluğu ve ateroskleroz olmaması ile ilişkilendirilmiştir.

TR PDF

Keywords: Vertebrobasilar insufficiency, hearing impairment, apelin, color doppler ultrasound