Review

Functional Neck Dissection (Latero-Cervical Functional Dissection)

  • R›za Keser

Received Date: Accepted Date: 19.12.2002 Turk Arch Otorhinolaryngol 2002;40(4):274-283

Radical neck dissection is being used as a treatment modality in the metastasis of head and neck cancer to latero-cervical lymphatic system from the beginning of 20th century. By the time it has been considered as a destructive approach; excision of nonpathologic tissues like muscles, nerves and veins of the neck leads to anatomic and functional deformities. Some surgeons proposed to maintain nervus spinalis accessorius and vena jugularis interna during bilateral elective neck dissection.

Osvaldo Suarez, professor of anatomy and neck surgeon, studied neck muscles, veins, nerves and their fascias, lymphatic pathways-lymph hode locations and their drainages, and described the basic principles of “functional neck dissection”. Bocca, Calearo, Teatini and Pignataro studied on this subject and published articles on the principles of functional neck dissection and strengthened this technique’s worldwide acceptance.

In this article, anatomical principles with details of surgical techniques of functional neck dissection, which we had been performing for 35 years at the Ear, Nose and Throat Clinics of Ankara University, will be reviewed.

ÖZET

Baş boyun kanserlerinin, latero-servikal lenfatik sisteme olan metastazlarının cerrahi tedavisinde, 20. yüzyılın başlarından (George Crile 1906) itibaren radikal boyun disseksiyonu uygulanmaktadır. Ancak zamanla bunun destrüktif bir yöntem olduğu, boyun lenfatiklerinin tümünü çıkarmak amacıyla, boynun kas, damar, sinir gibi patoloji içermeyen yapılarının da eksizyo-nunun, anatomik ve fonksiyonel deformitelere neden olduğu görülmüştür. Bu arada bazı cerrahlar bilateral elektif boyun dis-seksiyonlarında, spinal aksesuar sinirleri ve bir vena jugularis in-terna'nın korunmasını önermişlerdir.

Cerrah ve anatomi profesörü olan Osvaldo Suarez (Cordoba, Arjantin) boyun kas, damar sinirleri ile bunları saran fasialar, boyun lenf yolları-ganglionlarının yerleşimi ve drenajı ile ilgili anatomik çalışmalar yapmış; “fonksiyonel boyun disseksiyonu” adını verdiği cerrahi tekniğin, temel prensiplerini belirlemiş ve uygulamaya başlamıştır. Bocca (1962), Calearo, Teatini, Pignataro bu konudaki çalışmaları ve yayınları ile fonksiyonel boyun disseksiyonunun uluslararası alanda yaygınlaşmasını sağlamışlardır.

Bu yazıda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde 35 yıldan beri uyguladığımız fonksiyonel boyun disseksiyonunun anatomik prensipleri, cerrahi teknik ayrıntıları ile belirtilmektedir.

Keywords: Neck anatomy, neck dissection.