Original Investigation

Analysis of Otologic Injuries Due to Blast Trauma by Handmade Explosives

10.5152/tao.2017.2328

  • Mustafa Aslıer
  • Nesibe Gül Yüksel Aslıer

Received Date: 25.01.2017 Accepted Date: 04.05.2017 Turk Arch Otorhinolaryngol 2017;55(2):64-68

Objective:

The aim of this study is to identify the otologic injuries due to handmade explosive-welded blast travma in the law enforcement officers during the combat operations in the curfew security region and to specify the disorders that Otolaryngology and Head Neck Surgery (OHNS) physicians can face during such operations.

Methods:

Medical records of patients in law enforcement who were initially treated by OHNS physicians of Silopi State Hospital during combat operations, between December 14, 2015 and January 15, 2016 were reviewed. Twenty-five patients with otologic injuries due to blast trauma were included in the study. Trauma characteristics, physical examination findings, and beginning treatments were identified.

Results:

Primary blast injury (PBI) was identified as the major disorder in all 24 cases. Tinnitus and hearing loss were the most frequent complaints. In physical examination, tympanic membrane perforations were found in four ears of three patients. Oral methylprednisolone in decreasing doses for 10 days was commenced as an initial treatment in patients with PBI. Secondary blast injury presented in the form of soft tissue damage in the auricular helix due to shrapnel pieces in one patient and a minor surgery was performed.

Conclusion:

Otologic injuries due to blast trauma may often develop during this type of combat operations. Otologic symptoms should be checked, otoscopic examination should be performed, and patients should consult OHNS physicians as soon as possible after trauma.

ÖZET

Amaç:

Bu çalışmanın amacı sokağa çıkma yasağının olduğu güvenlik bölgesindeki operasyonlarda el yapımı patlayıcı kaynaklı patlama travması nedeni ile kolluk kuvvetlerinde oluşmuş kulak yaralanmalarının tespit edilmesi ve bu tip operasyonlar sırasında Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi (KBB ve BBC) hekiminin karşılaşabileceği sorunların belirlenmesidir.

Yöntemler:

Bu çalışmada, 14 Aralık 2015 ile 15 Ocak 2016 tarihleri arasında devam etmiş güvenlik operasyonları sırasında, ilk tedavileri Silopi Devlet Hastanesi’nde görevli KBB ve BBC hekimlerince yapılmış kolluk kuvveti hastaların kayıtları incelendi. Patlama travması nedeni ile kulak yaralanması gelişmiş yirmi beş hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların travma özellikleri, yakınmaları, muayene bulguları ve uygulanmış ilk tedavileri tespit edildi.

Bulgular:

Yirmi dört hastada primer patlama yaralanması (PPY) major rahatsızlık olarak saptandı. Kulak çınlaması ve işitme azlığı sırasıyla en sık semptomlar olarak tespit edildi. Fizik muayenede üç hastanın dört kulağında kulak zarı perforasyonu gözlendi. Primer patlama yaralanması bulunan hastalarda on günlük azalan dozlarda oral metilprednizolon tedavisi uygulandı. Bir hastada şarapnel parçalarına bağlı aurikula heliksinde gelişmiş yumuşak doku defekti şeklinde sekonder patlama yaralanması (SPY) saptandı ve bu hastaya minor cerrahi uygulandı.

Sonuç:

Güvenlik operasyonları sırasında blast travma nedeni ile kulak yaralanmaları sıkça gelişmektedir. Blast travma sonrası en erken zamanda otolojik semptomlar sorgulanmalı, otoskopik inceleme yapılmalı ve hastalar mutlaka KBB ve BBC uzmanı ile konsülte edilmelidir.

TR PDF

Keywords: Blast trauma, hearing loss, tinnitus, tympanic membrane perforation