Original Investigation

Analyses with the Video Head Impulse Test During the Canalith Repositioning Maneuver in Patients with Isolated Posterior Semicircular Canal Benign Paroxysmal Positional Vertigo

10.5152/tao.2018.3166

  • Yusuf Çınar
  • Ali Bayram
  • Ramazan Culfa
  • Cemil Mutlu

Received Date: 03.01.2018 Accepted Date: 20.02.2018 Turk Arch Otorhinolaryngol 2018;56(2):81-84

Objective:

To evaluate the posterior semicircular canal (PSCC) functions using video head impulse test (vHIT) during canalith repositioning maneuver (CRM) treatment in patients with isolated, posterior semicircular canal benign paroxysmal positional vertigo (PSCC-BPPV).

Methods:

A total of 44 subjects comprising of 24 subjects with isolated PSCC-BPPV and 20 age- and sex-matched healthy control subjects were enrolled in the present study. vHIT was performed for the affected PSCC before and just after CRM and at the third and seventh day and first month to evaluate vestibulo-ocular reflex (VOR) gain, gain asymmetry (GA), and corrective saccades. Repeated determinations of VOR gain and GA were compared to evaluate the time course of vHIT measurements during CRM treatment in isolated PSCC-BPPV patients, and the values were also compared with the control group.

Results:

VOR gains and GA values were not statistically different before and after CRM and at the thirdday, seventh-day and first-month visits for the affected PSCC. Moreover, values did not differ between the BPPV and control groups, and none of the subjects demonstrated corrective saccades.

Conclusion:

To our knowledge, this study is the first report to investigate vHIT measurements with a time course of alterations during CRM treatment in PSCC-BPPV patients. vHIT may not provide an additional contribution for evaluating vestibular dysfunction during the diagnosis and treatment of isolated PSCC-BPPV.

ÖZET

Amaç:

İzole posterior semisirküler kanal benign paroksismal pozisyonel vertigosu (PSK-BPPV) olan hastalarda, kanalit repozisyon manevrası tedavisi esnasındaki PSK fonksiyonlarını video baş savurma testi (vHIT) ile değerlendirmek.

Yöntemler:

Bu çalışmaya, 24 izole PSK-BPPV hastası ile yaş ve cinsiyet uyumlu 20 sağlıklı bireyden oluşan toplam 44 kişi katıldı. Etkilenen PSK’deki vestibulo-oküler refleks kazancı, kazanç asimetrisi ve düzeltici sakkadlarını ölçmek için, kanalit repozisyon manevrası tedavisinin hemen öncesi ve sonrası ile 3. gün, 7. gün ve 1. ayda vHIT yapıldı. Kanalit repozisyon manevrası tedavisi esnasındaki vHIT ölçümlerinin zaman içindeki değişimlerinin belirlenmesi için tekrarlanan vestibulo-oküler refleks (VOR) kazancı ve kazanç asimetri değerleri karşılaştırıldı ve aynı zamanda bu değerler kontrol grubu ile de karşılaştırıldı.

Bulgular:

Etkilenen PSK için, repozisyon manevrası öncesi, manevra sonrası, 3. gün, 7. gün ve 1. ay VOR kazancı ve kazanç asimetrisi değerleri istatistiksel açıdan farklı değildi. Ayrıca bu değerler BPPV ve kontrol grupları arasında da istatistiksel olarak farksızdı ve hiçbir olguda düzeltici sakkad görülmedi.

Sonuç:

Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, PSK-BPPV hastalarında kanalit repozisyon manevrası tedavisi esnasındaki vHIT değerlerinin zaman içindeki değişimlerini araştıran ilk çalışmadır. İzole PSK-BPPV’nin tanı ve tedavisi esnasında oluşan vestibüler disfonksiyonun değerlendirilmesinde vHIT ek katkı sağlamayabilir.

TR PDF

Keywords: Benign paroxysmal positional vertigo, head impulse test, semicircular canals, vestibular function tests