Original Investigation

Adenoid Vegetation in Children with Allergic Rhinitis

10.5152/tao.2015.1359

  • Gülpembe Bozkurt
  • Senem Kurt Dizdar
  • Arzu Yasemin Korkut
  • Berna Uslu Coşkun

Received Date: 20.11.2015 Accepted Date: 03.01.2016 Turk Arch Otorhinolaryngol 2015;53(4):168-172

Objective:

Pediatric patients with nasal obstruction due to adenoid vegetation (AV) can also encounter allergic rhinitis (AR) as a comorbidity. The aim of the study was to estimate the incidence of mite sensitization and its effect on adenoid size in children who underwent adenoidectomy.

Methods:

This prospective randomized study conducted between August and September 2014 included 84 children. Skin Prick Test (SPT) for inhalant allergens was preoperatively applied to all children who underwent adenoidectomy for nasal obstruction. Children were divided into two study groups: AV only (Group I) (n=52) and AV with Dermatophagoides Pteronyssinus and/or D. farinae allergy (Group II) (n=32). Postoperative specimen volumes, visual analogue scale (VAS) scores, and adenoid volumes measured using flexible fiberoptic nasopharyngolaryngoscopy were compared between the two groups.

Results:

Postoperative specimen volume measures were higher in Group II compared with those in Group I (p<0.05). Furthermore, in preoperative endoscopic examination, adenoid volume measures were higher in Group II compared with those in Group I (p<0.05). Pre and postoperative VAS scores in SPT+ group were higher in the Group II (p<0.05) than those in Group I.

Conclusion:

We observed that children with AR tend to have an early onset of symptoms of adenoid hypertrophy. We believe that focusing on the management of role of allergy regarding these early symptoms will reduce the need for surgery in a large number of cases. We suggest that SPT must be performed in all children with AV and adenoid examination should not be neglected in children with AR.

ÖZET

Amaç:

Nazal obstrüksiyonu olan pediatrik hastalarda adenoid hipertrofiye ek olarak alerjik rinit de bulunabilir. Çalışmamızda adenoidektomi operasyonu uyguladığımız hastalarda akar sensitizasyonunu ve adenoid volümüne olan etkisini araştırmayı amaçladık.

Yöntemler:

Ağustos-Eylül 2014 tarihleri arasında adenoidektomi operasyonu uygulanan 84 pediatrik olgu üzerinde yapılan ileriye dönük randomize bir çalışmadır. Burun tıkanıklığı sebebiyle adenoidektomi operasyonu uygulanan bu hastalara inhalan alerjenlere yönelik preoperatif cilt prick testi (CPT) uygulandı ve bu hastalar sadece adenoid vejetasyon tanısı alan hastalar (Grup I) (n=52) ve adenoid vejetasyon tanısı alıp aynı zamanda Dermatophagoides Pteronyssinus ve/veya D. farinae sensitizasyonu bulunan hastalar (Grup II) (n=32) olmak üzere iki gruba ayrıldı. İki grubun postoperatif spesmen volümleri, GAS skorları, ve preoperatif olarak fleksibl fiberoptik nazofaringolaringoskopi (FNFL) ile ölçülen adenoid volümleri birbiriyle karşılaştırıldı.

Bulgular:

Grup II hastaların postoperatif spesmen volüm değerinin Grup I hastalardan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksek olduğu ve Grup II hastaların preoperatif endoskopik muayenede adenoid büyüklüğü Grup I hastalardan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksek olduğu gösterildi. Grup II hastaların preoperatif ve postoperatif GAS değerlerinin Grup I hastalardan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksek olduğu gösterildi.

Sonuç:

Alerjik rinitli çocuklarda adenoid hipertrofi semptomlarının erken başlama eğilimi olduğunu gözlemledik. Bu semptomlar gözönüne alınarak öncelikle alerjiye yönelik tedavi sağlamanın, birçok vakada cerrahiye olan ihtiyacın azalmasına katkı sağlayacağına inanmaktayız. Tüm adenoid hipertrofili çocuklarda CPT uygulanmalı ve alerjik rinitli çocuklarda adenoid muayenesi ihmal edilmemelidir.

TR PDF

Keywords: Adenoid vegetation, allergic rhinitis, adenoid volume