Original Investigation

Effect of Septorhinoplasty on Olfactory Function: Assessment Using the Brief Smell Identification Test

10.5152/tao.2015.694

  • Ramazan Dengiz
  • Süheyl Haytoğlu
  • Orhan Görgülü
  • Mehmet Doğru
  • Osman Kürşat Arıkan

Received Date: 10.08.2014 Accepted Date: 05.02.2015 Turk Arch Otorhinolaryngol 2015;53(1):4-9

Objective:

Septorhinoplasty (SRP), one of the most commonly performed rhinologic surgery procedures, can affect olfactory function; however, the findings of studies investigating smell following SRP are controversial. We used a culturally adapted modified Brief Smell Identification Test (B-SIT) to investigate the long- and short-term effects of SRP on olfactory function.

Methods:

We enrolled 59 patients admitted to the Ear- Nose-Throat Clinic, who were complaining of external nasal deformity and nasal obstruction. Functional SRP was performed on all cases. The B-SIT was administered prior to surgery and at 4 and 12 weeks post-surgery. The smell identification score (SIS) reflected the number of correct answers. In addition, we investigated the effects of gender and smoking on olfactory function and whether the SRP procedure changed these associations.

Results:

The mean preoperative, 4-week, and 12-week postoperative SISs were 10.15±1.30, 10.21±1.52, and 10.92±0.95, respectively. The difference between the preoperative and 4-week postoperative SISs was not statistically significant; however, the 12-week postoperative score was significantly different from the preoperative and 4-week postoperative scores. Furthermore, the repeated measures analysis according to gender and smoking habit revealed a significant difference between the 4- and 12-week postoperative SISs. One patient developed postoperative anosmia; however, the patient recovered in the 12-week postoperative period.

Conclusion:

SRP surgery is a safe procedure in terms of olfactory function. In addition, olfactory function may increase following surgery as a result of improved nasal airflow.

ÖZET

Amaç:

En sık uygulanan burun ameliyatlarından olan septorinoplasti (SRP) koku fonksiyonlarını etkileyebilir ancak bu konuda yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar vermiştir. Biz de çalışmamızda kültürel olarak modifiye edilmiş kısa koku tanımlama testini (B-SIT) kullanarak SRP’nin koku fonksiyonları üzerine kısa ve uzun dönem etkilerini araştırdık.

Yöntemler:

Çalışmaya burun tıkanıklığı ve eksternal nazal deformite şikayetleri ile kulak burun boğaz hastalıkları polikliniğine başvuran 59 hasta dahil edildi. Tüm hastalara açık yaklaşımla fonksiyonel septorinoplasti operasyonu uygulandı. Tüm hastaların operasyondan önce, operasyondan 4 hafta sonra ve 12 hafta sonra B-SIT kullanılarak koku fonksiyonları değerlendirildi. Doğru cevaplar değerlendirilerek koku tanımlama skorları (SIS) hesaplandı. Ayrıca, cinsiyet ve sigara kullanımının koku fonksiyonlarına etkisi ve bu faktörlerin SRP operasyonu ile koku fonksiyonlarındaki değişime etkileri araştırıldı.

Bulgular:

Operasyondan önce, operasyondan 4 hafta sonra ve 12 hafta sonraki SIS skorları sırasıyla 10.15±1.30, 10.21±1.52 ve 10.92±0.95 olarak bulundu. Operasyondan 12 hafta sonraki SIS, operasyondan önce ve operasyondan 4 hafta sonraki SIS’ler ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede değişirken, operasyondan önceki ve 4 hafta sonraki SIS’lerde ise istatistiksel olarak anlamlı bir değişim bulunmadı. Ayrıca cinsiyet ve sigara kullanımına göre yapılan ölçümlerde operasyondan 4 ve 12 hafta sonraki SIS’ler karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı değişim görüldü. Bir olguda ameliyattan 4 hafta sonra anosmi gelişmiş ancak 12. haftadaki kontrollerde düzelme gözlenmiştir.

Sonuç:

SRP, koku fonksiyonları açısından güvenli bir cerrahidir. Ayrıca, nazal hava akımını arttırarak koku fonksiyonlarında iyileşme de sağlayabilir.

TR PDF

Keywords: External nasal deformity, septum deviation, smell test, olfaction, septorhinoplasty