Original Investigation

Cost Analysis in Patients Treated with Partial Laryngectomy

10.5152/tao.2013.03

  • Esra Sözen
  • Yusuf Orhan Uçal
  • Gülpembe Talayhan
  • Hasan Deniz Tansuker
  • Berna Uslu Coşkun

Received Date: 14.12.2012 Accepted Date: 21.12.2012 Turk Arch Otorhinolaryngol 2013;51(1):10-14

Objective:

The aim of this study was to conduct a cost analysis in patients treated with partial laryngectomy surgery due to laryngeal carcinoma.

Methods:

The length of stay, complication rates, decannulation time, time to initiate oral nutrition, costs of examination, medication costs and total cost were assessed by investigating the records and bills of 26 patients with larynx squamous-cell carcinoma treated with frontolateral, supraglottic and supracricoid laryngectomy surgery in the Ear-Nose-Throat Clinic of the Şişli Etfal Research and Training Hospital between January 2007 and December 2011.

Results:

Frontolateral laryngectomy was performed in 11 of 26 patients, supraglottic laryngectomy was performed in 8 of these patients and supracricoid laryngectomy was performed in 7 of these patients. Complications were observed in one of these 26 patients. When the costs of diagnostic tests/treatments of these three surgical methods were compared, supracricoid laryngectomy was found to be the most expensive method (p<0.05). Drug costs in this set of patients were significantly higher than in the frontolateral and supraglottic laryngectomy group (p<0.05). The total cost of the supracricoid laryngectomy group was significantly higher than that of the supraglottic and frontolateral laryngectomy group (p<0.05). Length of stay in the supracricoid laryngectomy group was significantly higher than that of the frontolateral and supraglottic laryngectomy group (p<0.05). In terms of decannulation times, although there was no significant difference between the supracricoid and supraglottic laryngectomy groups, the decannulation time was significantly lower in the frontolateral laryngectomy group (p<0.05). While the initiation time of oral nutrition was longest in the supracricoid and supraglottic laryngectomy groups, there was no significant difference between them. The initiation time of oral nutrition was significantly lower in the frontolateral laryngectomy group (p<0.05).

Conclusion:

The length of stay following partial laryngectomy due to squamous-cell carcinoma of the larynx can be prolonged due to the longer decannulation time and the longer initiation time of oral nutrition. To overcome these problems, particularly in supracricoid laryngectomy, action to prevent complications and precautions that can be taken during surgery will seriously reduce costs.

ÖZET

Amaç:

Larenks karsinomu nedeniyle parsiyel larenjektomi operasyonu uygulanan hastalar değerlendirerek maliyet analizinin ve maliyete etken olan faktörlerin karşılaştırılması amaçlandı.

Yöntemler:

Ocak 2007 ile Aralık 2011 tarihleri arasında larenks skuamoz hücreli karsinomu tanısı konan ve frontolateral, supraglottik ve suprakrikoid larenjektomi operasyonu uygulanan 26 hastanın dosya kayıtları ve faturaları incelenerek hastanede yatış süreleri, komplikasyon oranları, dekanülasyon ve oral beslenmeye geçiş süreleri ile tetkik- tedavi, ilaç ve toplam maliyetleri değerlendirildi.

Bulgular:

Yirmi altı hastadan 11’ine frontolateral larenjektomi, 8 hastaya supraglottik larenjektomi, 7 hastaya suprakrikoid larenjektomi uygulandı. 26 hastadan 1’inde komplikasyon izlendi. Bu 3 cerrahi yöntemin tetkik-tedavi maliyetleri karşılaştırıldığında en pahalı yöntem suprakrikoid larenjektomi olarak saptandı (p<0.05). İlaç maliyetleri açısından incelendiğinde suprakrikoid larenjektomi grubunda ilaç maliyeti frontolateral ve supraglottik larenjektomi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Suprakrikoid larenjektomi grubunun toplam maliyeti frontolateral ve supraglottik larenjektomi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Hastanede yatış süreleri açısından incelendiğinde suprakrikoid larenjektomi grubunda yatış süresi frontolateral ve supraglottik larenjektomi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Dekanülasyon süreleri açısından suprakrikoid ve supraglottik larenjektomi arasında anlamlı fark olmamasına rağmen frontolateral larenjektomi grubunda dekanülasyon süresi anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.05). Yine oral beslenmeye geçiş süresi suprakrikoid ve supraglottik larenjektomide en uzun olarak izlenirken aralarında anlamlı fark saptanmadı.

Sonuç:

Larenksin skuamoz hücreli karsinomunda sıklıkla uygulanan parsiyel larenjektomi yöntemlerinde dekanülasyon süresi ve oral beslenmeye geçiş zamanının uzun olabilmesi nedeni ile hastanede kalış süresi uzayabilmektedir. Özellikle suprakrikoid larenjektomide bu problemlerin üstesinden gelmek komplikasyonların önlenmesi ve operasyon sırasında alınacak önlemler maliyeti de ciddi oranda azaltacaktır.

Keywords: Laryngeal carcinoma, partial laryngectomy, cost analysis, functional results